Arveloven

Slik kan arveloven skape problemer for etterlatte

Om du ikke skriver testament, kan det oppstå konflikt i familien.

ARV: Advokaten anbefaler å opprette testament dersom det gis forskudd på arv til kun enkelte arvinger. Foto: Scanpix.
ARV: Advokaten anbefaler å opprette testament dersom det gis forskudd på arv til kun enkelte arvinger. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

- Mitt inntrykk er at de fleste skriver testament sent i livet. Det henger nok sammen med at man da ofte har mer verdier å testamentere bort, og at man har fått et mer bevisst forhold til fordelene ved å opprette testament. Gjerne etter å ha vært gjennom arveoppgjør selv, hvor det ikke var testament som bidro til å forenkle arveoppgjøret.

Det sier Trude Stormoen, allmennadvokat med arv som spesialområde.

For akkurat når du bør sette opp et testament, avhenger av din livssituasjon, økonomiske situasjon og hvem som er arvinger, mener advokaten.

Dårligere arverett

Andreas Poulsson, advokat ved Codex Advokat Oslo AS, er enig.

Han mener samtidig at samboere absolutt bør vurdere om de har behov for testament, da de har adskillig dårligere arverett enn ektefeller.

- Personer som ikke etterlater seg livsarvinger og har verdier av betydning, bør også vurdere om de trenger testament. Videre er det sånn at jo større verdier du etterlater deg, jo større muligheter har du til å disponere i testament, forklarer Poulsson.

Du bør uansett ikke utsette å skrive testament altfor lenge, det kan nemlig by på noen problemer du helst skulle vært foruten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.