Aloe vera: Kleopatras hemmelighet

For mange tusen år siden var den dronning Kleopatras hemmelige skjønnhetsmiddel. I dag har bruken av aloe vera økt kraftig. Det er ikke uten grunn.

Tekst: Monika N. Yndestad, foto: Thinkstock
Første gang publisert i VI OVER 60 mars 2013

Mange av oss stiftet vårt første bekjentskap med aloe vera hjemme hos beste­mor. Saften i den grønne planten i stue­vinduet brukte hun til å lege brann­sår. Men aloe vera kan brukes til mye mer enn sår hud.

– Planten har 300 virkestoffer og er et komplett kosttilskudd. Det finnes ikke noe som slår denne planten, sier lege Audun Myskja ved Senter for livshjelp.

ALOE VERA
• Aloe-planten finnes på 6000 år gamle steinskulpturer fra Egypt. Den ble betegnet som udødelighetens plante, og den var en tradisjonell begravelsesgave til faraoene.
• På 1930-tallet ble aloe vera brukt til behandling av skader etter røntgenstråler og mot hudbetennelser.
• Det finnes cirka 180 arter. Halvparten av disse vokser i Afrika, men aloe vera finnes også blant annet i Sørøst-Asia, i Mellom-Amerika og på Hawaii.
• I Norge er aloe vera en vanlig stueplante, og den blir sett på som lettdyrket.
Kilde: Nasjonalt informasjonssenter for alternativ behandling

Den egyptiske dronning Kleopatra (69–30 f.Kr.) skal ha brukt saften for å bli vakker, mens ­faraoene tok de udødelige, grønne bladene med seg inn i evigheten. Som legemiddel skal aloe vera ha vært i bruk allerede i år 74 etter Kristus. Den ble da brukt til å lege sår og hemoroider, og for å stoppe hår­avfall.

Mot hudsykdommer
Aloe vera er i liljefamilien og har en grønn geléaktig masse i bladene. Folk som har den som stue­plante, knekker gjerne av en bit og presser saften rett på sår. Planten blir ikke ødelagt av det. Den sørger selv for å bli like hel igjen etterpå.

Forskning har vist at plantesaften er effektiv for behandling av hudsykdommer som psoriasis. Den brukes også på enkelte sykehus for behandling av brannskader og etter strålebehandling.

Listen over egenskaper er lang. Aloe vera skal både være sårhelende og virke betennelses­dempende.


Forebygger livssykdommer
Audun Myskja har gjennomgått det meste som finnes av forskning og skrevet to bøker om aloe vera. Den ene har tittelen Naturens skatt­kammer. Men det er ikke bare alle virkestoffene og innholdet av aminosyrer, vitaminer og mineraler som gjør at den av mange blir karakterisert som en vidunder­plante. Et annet spesielt trekk er de adoptogene egenskapene. Det vil si at den tilpasser seg behovene til den enkelte av oss.

– Aloe vera er et forebyggende tilskudd som passer for alle. Den styrker kroppens motstandskraft og gir mer energi. Også i alderdommen kan planten ha god effekt fordi den øker sirkulasjonen i kroppen og hjelper oss med å kvitte oss med avfalls­stoffer, sier Myskja.

Han sier at planten passer svært godt inn i vår tidsalder. – Aloe vera stabiliserer blodsukkeret, og kan derfor være en støttebehandling ved diabetes. Det er også rapporter som viser at planten kan hjelpe mot livsstilssykdommer som overvekt, høyt blodtrykk og matintoleranse, sier han.

Han understreker at det da er snakk om å bruke planten som ekstra tilskudd. – Den kan ikke erstatte medisinsk behandling, men tas som en støtte til den.

Utvortes og innvortes
I dag finnes aloe vera både som gel som skal smøres på huden, og som flytende drikke til innvortes bruk. Aloe vera er også mye brukt i kosmetikk og er en tilsetning i sjampo, tannkrem, solkrem og mye annet.

– I Bodø ble det en gang faktisk solgt aloe vera-bukse. Det var en bukse som var innsatt med saft fra planten, men jeg vet ikke akkurat hva det skulle være godt for, humrer Myskja.

Men legen er ikke overrasket over at bruken har økt. – Folk opplever at det hjelper og at de har utbytte av det.

Aloe vera finnes ikke i pilleform. Produsenter har gjort flere forsøk, men ingen av dem har vært vellykket. Myskja utelukker ikke at det skyldes at dosen ble for konsentrert.

– Vi har i mange år tatt store doser med vitaminer og mineraler i tablettform. Ny forskning viser at det ikke er så bra for oss som vi har trodd. I stedet for å beskytte og forlenge livet har tablettene hatt en så konsentrert form at de i stedet har skapt ubalanse i kroppen, sier Myskja.

Han sier at aloe vera blir noe helt annet. – Aloe vera-drikk er et naturlig tilskudd. Hvis du samtidig passer på å få i deg nok anti­oksidanter som blåbær og rikelig med fiskeolje, trenger du ikke noe annet.

Myskja anbefaler folk å starte med små doser, slik at kroppen venner seg forsiktig til det. – De eneste jeg har sett reagerer på aloe vera, er folk som er plaget av sammensatte allergier, men det har da vært forbigående reaksjoner, sier han.

Kjøp trygt
Men det er ikke gull alt som er merket aloe vera. Det hjelper ingen andre enn selgerens lommebok å kjøpe produkter med minimalt med plantesaft. Da aloe vera for alvor begynte å bli populært, gikk de seriøse produsentene i bransjen sammen for å sertifisere produktene. Dette skjedde på 1980-tallet.

– De fikk ryddet vekk mange av de useriøse aktørene, men det er fremdeles viktig å sjekke at produktet du kjøper er sertifisert, sier Audun Myskja.

Produkter som er sertifisert, er merket IASC, som betyr Aloe Science Council Certification. – Da vet du at du får kvalitet og ikke et produkt som bare er tilsatt noen få dråper fra planten, sier Myskja.

Del innlegg