REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

Kokken i skapet

Kokkelærer Nils Harald Moe (64) tar gjerne en titt i kjøleskapet ditt. Og gir råd om hva du bør kaste.

Tekst og foto: Lars Åke Andersen
Artikkelen var publisert i VI OVER 60 mars 2011

Han har startet sitt eget firma der han tar imot folk som ønsker å legge om matvanene. Kontoret hans ligger i et fellesskap med psykologer, og der har han sine konsultasjoner.

– Kosthold og psykologi henger sammen. Matvaner sitter ofte mellom ørene. Vi vet hva vi bør spise, men trenger hjelp til å komme i gang, sier Moe.

Titter i kjøleskapet
Folk bestiller time for å få råd til kostholdet sitt. Spesielt hjelper han folk som ønsker å gå ned i vekt. I tillegg drar han på besøk til bedrifter og pensjonistforeninger og holder foredrag. Han besøker gjerne folk hjemme for å ta en titt i kjøleskapet og finne ut hva de kan gjøre for å endre matvanene sine. Han har foreløpig permisjon fra lærergjerningen, men kommer til å holde på med veiledning inn i pensjonsalderen.

– Eldre er ikke en ensartet gruppe, så behovene er ulike. Det er mange spreke 60-åringer som er veldig aktive og har et sunt og variert kosthold. Men noen sliter med hjerte- og karproblemer og høyt kolesterol, andre med diabetes eller vekt­utfordringer.

Eksperten slår et slag for silda. I tillegg til å være billig inneholder den mange gode stoffer.

Hvilke råd jeg gir, er med bakgrunn i helseforhold og livsstil. Ikke minst er det viktig å holde seg i form, og da bevege seg mest mulig, som å danse, svømme eller gå turer. Noen har godt av å ha hund. Da kommer de seg ut på tur på en positiv måte, sier Moe.

Enkle grep
Han ser at enkelte godt voksne spiser litt ensidig og må ha multivitaminsprøyte en gang i blant eller ta vitamintabletter.

– Spiser du hvetekake med brunost ofte, eller spiser du for lite, begynner du raskt å skrante. Det er fort gjort å få for lite proteiner, for lite jern og for lite vitamin D, for eksempel. Du kan ta noen enkle, velkjente grep og få en bedre hverdag, mener Moe.

Også det å være sosial, ha noen å dele matopplevelsen med, kan være bra. Da lager du deg ofte bedre mat, og dere får en hyggelig stund sammen. Det er viktig på mange måter.

På Ishavet
I likhet med mange unggutter dro Nils Harald tidlig ut, og allerede som 15-åring var han på selfangst på Ishavet. Han kom tilbake med over 10.000 skinn og 152 tonn spekk som gikk til margarin­produksjon.

– Jeg spurte stuerten om bord om det var noen fremtid i mat. Han svarte at «det første folk gjør i livet, og det siste, er å spise», smiler Moe.

Han mønstret om bord på en båt som gikk til Australia. Etter hvert ble han førstekokk på utenriksfart og tok senere mer utdanning.

Moe har vært lektor i ernæring, helse og miljø i en mannsalder. Han har jobbet på flere steder, både på kjøkken og på skoler. De siste årene har han undervist håpefulle elever på en videregående skole i Tromsø.

Tradisjonsmat
Flere bøker om tradisjonsmat i nord har han skrevet, og hele overskuddet på 350.000 kroner er gitt til gode formål. Han har interessert seg for histo­riene bak maten, utstyret og folkene.

– Mat er kultur, fastslår Moe. Han fikk fikk han kulturvernprisen i Tromsø i 2004 for sitt arbeid med matkultur. Det syntes han var svært hyggelig.

Kokk og kostholdsekspert Moe anbefaler fem-seks måltider om dagen, men like viktig er hva du spiser. Fem måltider med wienerbrød er ikke lurt. Det er viktig å få i seg nok proteiner, mineraler, vitaminer. Har du liten matlyst, må den maten du spiser være fullpakket med de stoffene kroppen trenger for å fungere. En god blanding av frukt, grønn­saker, fisk og kjøtt er viktig. Sitter du mye stille, er det viktig å få nok fiber i seg, så magen og fordøyelsen blir bedre.

Et glass vin
Moe har gjort innkjøp og legger på bordet det han mener er viktig å få i seg. Her er grønnsaker, frukt, fisk, egg, vårløk, melkeprodukter og grovbrød.

– Brokkoli gir jern. Men for å få best utbytte av dette bør du også spise askorbinsyre som du for eksempel får i appelsiner, sier Moe. Gulrot har karoten som er bra for magen, mens sild er rik på de gode fettsyrene omega 3 og omega 6. I tillegg er den rik på protein og har A- og D-vitaminer. Også egg har proteiner i likhet med melkeproduktet Skyr som regulerer magen i likhet med Cultura.

– For eldre som har problemer med å sovne, kan faktisk et måltid med fisk være en god idé. Stoffet tryptophan i fisk gjør at du blir trett, som de fleste av oss har opplevd. Et glass vin kan også gjøre at du får sove bedre. Det anbefaler jeg gjerne, avslutter Nils Harald Moe.


Tomatsild
4–6 kryddersild-fileter (utvannet)
1 løk i skiver
Litt frisk dill

Tomatsaus
100 g tomatpuré
2,5 dl sukker
0,75 dl vann
1,25 dl eddik 7 %
0,5 dl soyaolje
Malt pepper

Ha oljen i en kasserolle og la den bli varm. Rør inn tomatpuré og kok opp. Ta kjelen av platen, ha i sukker og rør til det smelter. Avkjøl og rør inn vann, eddik og krydder. Skjær fileter av kryddersild i biter på skrå. Legg løk, sild og dill lagvis i et glass og hell over tomatsausen.
Smaken blir best etter et døgn i kjøleskap.