Lav FODMAP gir mindre mageplager

Mellom 15 og 20 prosent av befolkningen har irritabel tarm. Mange blir bedre av å unngå visse matvarer.

Alle opplever at magen slår seg vrang fra tid til annen. Men for de som har irritabel tarm, er mageplagene mer eller mindre konstante og tilbakevendende.
Mange blir gjengangere i helsevesenet. De tar alle slags prøver og er til gjentatte utredninger uten at legen finner noe galt, sier professor Trygve Hausken ved Nasjonal kompetansetjeneste for funksjonelle mage/tarmsykdommer.
Mange blir verre når de spiser matvarer som inneholder tungt fordøyelige karbohydrater. – Tålegrensen for visse typer mat kan sammenlignes med et beger som renner over, sier klinisk ernæringsfysiolog Synne O. Ystad.

I novemberutgaven av VI OVER 60 kan du lese mer om hvilke matvarer den irritable tarmen kan reagere på.

Abonner på VI OVER 60
Følg VI OVER 60 på Facebook

Del innlegg