REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

Bulandet og Værlandet – Nordens Venezia

Vest for Askvoll i Fjordane har Skaperen slengt fra seg hundrevis av holmer og skjær. Ikke rart det kalles «Nordens Venezia».

Vest for Askvoll i Fjordane ligger Bulandet og Værlandet, med hundrevis av holmer og skjær. Bare adskilt av trange sund smyger de seg mellom gresskledde marker og karakteristiske steinformasjoner. Ikke rart at det kalles «Nordens Venezia».

Tekst og foto: Trond J. Hansen
Første gang publisert i VI OVER 60 juni 2013

På mange måter er det som om Skaperen har slengt fra seg et restparti av natur der ute i havet, østafor Nordsjøen og vestafor fastlandet. Litt av alle effekter er tatt i bruk – merkverdige fjell, spesiell geologi, strender og svaberg, grønne enger, fargerike blomster og mengder med sjøfugl. Det sies at det skal være så mange som 365 øyer. Innbyggerne er ikke helt sikre på det, men de antyder romslig at tallet er like rett enten det er skuddår eller ei. Bulandet ligger på randen av Norge og er det vestligste bosatte øysamfunn i landet. Området er like mangfoldig som konglomeratet ­øyene i stor grad er bygget opp av.

Som i Venezia har sjøen vært veien på Bulandet. Selv om broer binder øyene sammen, er fortsatt båten det beste fremkomstmiddelet.

Som i Venezia har sjøen vært veien på Bulandet. Selv om broer binder øyene sammen, er fortsatt båten det beste fremkomstmiddelet.

Bulandet og Værlandet
• Bulandet og Værlandet ligger vest for Askvoll i Sogn og Fjordane.
• Bulandet er egentlig et konstruert navn. Opprinnelig het de mange øyene Bue, og i Eigilsoga heter det seg at Eigil dro til «Vitar», som muligens henspeiler på det «váre», dempede landskapet. Postverket innså at forsendelser adressert til Bue stadig havnet på Bud lengre nord. Tilsvarende strandet stadig post til Værøy på Værøy i Lofoten. Dermed ble det Bulandet og Værlandet. Navnet Bulandet skal også henspille på at det var så mange sjøbuer her.
• Fergen fra Askvoll til Værlandet tar cirka én time. Det er flere overnattingstilbud på Bulandet og på Værlandet. Likeså er det flere spisesteder, blant annet på Pernillestø (Bulandet) og på Tante Grys Pub på Værlandet. Joker-butikken på Værlandet har satt fra seg en varebil ved Værlandet Båt, og den kan fritt brukes av dem som skal handle.
• Det er en rekke gallerier i området. Landøy Stein er åpen for besøkende, ikke langt fra Værlandet.

Supert med sykkel
Tar du fergen fra Askvoll, kommer du til Værlandet fergekai. Mellom Værlandet og Bulandet er en perlerad av broer over de trange sundene, seks av dem til sammen. Egentlig er sykkel det perfekte fremkomstmiddelet for å dra på oppdagelsesferd i det mangfoldige landskapet. Siden øyene er bundet sammen med broer, kan du sykle de knapt tolv kilometerne fra Værlandet til Bulandet, med muligheter for spennende avstikkere. Terrenget er flatt og veiene gode, så det er ikke særlig krevende å sykle her – om det ikke er for mye vind. Veien ble tildelt «Vakre vegers pris 2006».

Uansett hvor du er på Bulandet, ligger det en båt fortøyd.

Uansett hvor du er på Bulandet, ligger det en båt fortøyd.

Nordsjøporten er Bulandets nordsjøløype, og det finnes en rekke godt merkede løyper for fot­turer. Blant annet er det greit å ta seg opp til toppen av de karakteristiske, «sukkertopp»-lignende Klettene, som finnes flere steder på øyene. Fra disse er det panoramautsikt over Bulandet, Værlandet og hele det storslåtte området. Ta gjerne turen opp til de vakre bystene av «Kystkvinnene» på Hillersøyhaugen på Bulandet. Det er minnesmerker over ungjentene Berte Hillersøy og Hansine Tistel som berget syv menn da skonnerten «Gugner» fra Tønsberg forliste i februar 1885. Skulpturene er laget av Ingun Dahlin og var en del av utstillingen «Tapre kystkvinner» i Selje 2005. Damene ble hentet hjem til Bulandet i 2006 og står nå og speider ut over havet. Ønsker du selv å speide ut over havet, kan du for eksempel oppleve solnedgangen på Gjørøykletten eller på Høgkletten.

Vennlige Værlandet
Har du ikke med egen sykkel, kan du leie en – blant annet på Bulandet og på Værlandet Båt i Hamna på Værlandet, et par kilometer fra fergekaien.

Hamna på Værlandet ligger med det kjente seilingsmerke Alden, «Norskehesten», som nærmeste nabo. Det karakteristiske landemerket vokter majestetisk over havnen, strekker seg 480 meter fra havet og inn i himmelen.

Gjør gjerne en stopp på Gåsvær før du drar videre til Bulandet. Det er mulig å leie rom i sjøhus. Stedet er kåret til å være blant de vakreste i hele Norge.

Gjør gjerne en stopp på Gåsvær før du drar videre til Bulandet. Det er mulig å leie rom i sjøhus. Stedet er kåret til å være blant de vakreste i hele Norge.

Tor Leite har drevet Værlandet Båt i en mannsalder, men har nå overlatt den daglige driften til datteren Gry. Likevel er han døgnet rundt å treffe i gjestehavnen og rundt kroen, enten for å slå av en prat med de besøkende eller for å dra noen låter på trekkspillet ute på kaien.

– Jeg spiller helst gamle valser, og det er det folk liker. Det er bedre og hyggeligere når folk kaster krykkene og danser enn når de sitter som statuene til Vigeland der borte i Oslo, flirer Leite.

På mange måter er det likhetstrekk mellom mannen og fjellet. De har liksom alltid vært der, satt sitt preg på området. Begge er på sin måte vakre – med en skarp og markant profil, men likevel runde i kantene. Som fjellet er begge ved nærmere ettersyn furet og værbitt. Preget av et tøft klima og talløse stormer som på vinteren velter inn fra storhavet.

Havørner «live»
Fra Hamna kan du bli skysset over til Alden – høyfjellet i havet. Turen opp til toppen, hvor det er utsikt over det meste av Sogn, er en av de mest populære fjellturene på hele Vestlandet.

Selv om det heter Værlandet Båt, driver de ikke bare med båt. Ønsker du overnatting er det mulig å leie seg inn på «Gamleskulen». Gry Leite driver også pub.

På en stor TV-skjerm på kafeen kan du følge en havørnfamilie «live» gjennom sesongen. Det er satt opp et web-kamera ved et havørnreir i nær­heten og her kan du se ørneparet Aud og Nils mens de ruger og siden mater ungene – i fjor kyllingen Bill, året før kyllingene Aud og Nils.

Sist sommer åpnet Norges eneste nasjonale sjøfuglsenter på Værlandet, vegg i vegg med kroen. Utstillingen er vel verd et besøk. Likevel er det Værlandet selv som er hovedattraksjonen, ikke minst på grunn av det hyggelige vertskapet.

Steintøft
Fra Værlandet arrangeres også guidede turer i minibuss rundt i det storslåtte området mellom Værlandet og Bulandet. Selv om dette er et havets rike, kan du gjerne senke blikket mot bakken. For Bulandet kan by på en helt spesiell geologi, både i norsk og internasjonal sammenheng. Området består av bergarten konglomerat som ble dannet for 340 millioner år siden. Langs veiene er det lett å se hvordan løse masser av stein er sementert sammen til konglomerat. En annen karakteristisk stein er grønstein og en stein de kaller Black Beauty. Bedriften Landøy Stein lager fliser, bord, benkeplater og suvenirer av denne steinarten, som er en blanding av grønstein og konglomerat.

Fisken i havet
Landskapet er ellers frodig og grønt, og skogen som ble plantet på 1970-tallet har så smått begynt å klore seg fast igjen. For flere hundre år siden var mange av øyene her skogkledde. Lukrativ tømmereksport til utlandet resulterte i snauhogst flere steder. Gårdsdrift utover det nødvendige for å berge eget hushold var aldri vanlig på Bulandet, og i dag er det kun en håndfull sauer her. De klarer knapt å holde vegetasjonen i sjakk på de mange øyene, og gradvis gror det til med gress og kratt. Senere var det fiskeri, og særlig sildefisket, som i hovedsak ga utkomme til innbyggerne. Til tider kunne det råde ganske romslige økonomiske vilkår, og en del av bebyggelsen vitner om at det særlig på 1920-tallet var gode priser på sild.

Totalt er i underkant av 20 øyer bebygd, og på 1950- og 1960-tallet var så mye som fem fiske­mottak i drift på Bulandet. I dag er det bare ett fiske­mottak igjen i kommunen, og hoveddelen av næringsvirksomheten er konsentrert om Nikøy. Ikke minst på grunn av broene som binder Bulandet sammen, er turisme blitt en stor industri. I dag er det rundt 450 fastboende på Bulandet og Værlandet, og innbyggertallet har holdt seg stabilt.

Øyhopping
Den enkleste måten å komme til Bulandet og Værlandet, er med ferge fra Askvoll. Da kan du enten ta deg rundt med egen bil, eller du kan leie sykkel. Det finnes likevel en mulighet som er mer eksotisk, nemlig å besøke Bulandet som en del av øyhopping i Solund. Da følger du postruten rundt i det fantastiske øyriket og er innom en rekke steder «der en skulle tru at ingen kunne bu».

Turen starter på Hardbakke, går gjennom trange sund med post og passasjerer til øyperler som Lågøy, Litle Færøy og Yterøy i Ytre Sula, for så å fortsette til postbåtens hjemmehavn Gåsvær. Her er det mulig å leie seg inn i sjøhus på det som er kåret til å være blant de tre vakreste stedene i Norge. Fra Gåsvær fortsetter ruten videre i åpent farvann til Bulandet. Her er det mange overnattingstilbud, blant annet i rorbuer som kan leies for kortere eller lengre tid. Har du parkert bilen på Hardbakke, kan du følge samme ruten tilbake. Men det er også mulig å foreta øyhopping helt uten bruk av bil. Da kan du ta hurtigbåt fra for eksempel Bergen til Krakhella. Herfra er det korresponderende buss til Hardbakke hvor postbåten ligger. Fra Bulandet kan du ta buss til Værlandet fergekai og gå på fergen til Askvoll. Herfra er det igjen hurtigbåt både sørover og nordover, eller du kan ta hurtigbåt inn Sognefjorden. Sett gjerne av noen dager til turen. Er du i form og om været tillater det, bør du ta turen til Alden og til Klettene. Bli gjerne med på en organisert fisketur, eller du kan leie din egen båt.