REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

Kjærlighet på Kypros

Det sies at det bringer lykke hvis du svømmer rundt Afrodites klippe når det er fullmåne.

Det sies at det bringer lykke hvis du svømmer rundt Afrodites klippe på Kypros når det er fullmåne.

Tekst: Monika Nordland Yndestad, foto: Thinkstock og Monika Nordland Yndestad
Artikkelen sto i VI OVER 60 mai 2012

Det er ikke mange kilometer fra byen Limassol til stedet Afrodite en gang skal ha steget opp fra havet. Klippen ligger midt mellom Limassol og Pafos, og er et sted turistbussene gjerne stopper. Du kan både svømme rundt og delvis under klippen. Det sies at det også bringer lykke hvis du svømmer når det er fullmåne.

Det sies at det bringer lykke dersom du svømmer rundt Afrodites klippe når det er fullmåne. Klippen ligger mellom byene Limassol og Pafos.

– Du kan bli ti år yngre, men da må du vite i hvilken retning du skal svømme. Jeg har aldri tatt sjansen. Tenk om jeg svømmer feil og blir ti år eldre, ler den fastboende norske pensjonisten Jakup Skamsar (66).

Andre mener at det riktige er å svømme med klokken. Da skal du sik­re deg både lykke og guddommelig skjønnhet.

Og hvis du først er på tur mot Pafos, kan du reise videre til Afrodites tempel. Ruinene finner du 14 kilometer fra Pafos. Funn på stedet daterer ruinene tilbake til det 12. århundret før vår tidsregning. På de gamle grekernes tid var tempelet et av de viktigste mål for pilegrimsreiser.

Strandpromenaden i Limassol strekker seg tre mil. Om stranden noen steder er dekket av store steiner, er det også fine områder med silkemyk sand og solsenger så langt øyet kan se.

Romslige Limassol
Egentlig er Limassol en ganske travel forretningsby. Det første du ser når du kommer til byen, er store, blå reklameskilt for en russisk bank. Men langs den tre mil lange strandpromenaden ligger også hotellene tett i tett. Kombinasjonen gir byen et pulserende liv hele året uten at den virker overfylt av turister.

– Det er mange turister her, men de vises ikke, sier taxisjåføren Dino.

Han sier at det er på grunn av all inclusive-­hotellene.

– Turistene er ved bassenget om dagen, og de får mat hver annen time. Du ser dem lite på byen, sier han.

Det gir desto større rom for de som velger anner­ledes. Det blinker blått i havet, og det er lett å finne et favorittsted på stranden, selv midt i skoleferien. Sanden er brennende het, men solsengene står på rekke så langt øyet kan se. Det er egentlig bare å velge hvilken type du vil ha. Noen steder er servering av vann og frisk frukt inkludert i dagsleien.

På fortauet
Men Limassol er ikke bare strandliv. Det kan være lurt å ta en omvisningstur med de gamle bussene. Dette er gratis og gir deg oversikt over severdighetene. Langs hovedgaten er det like tett med spisesteder. Du kan velge mellom alt fra en enkel kebab på en lokal fotballpub eller et større måltid på en tradisjonell restaurant. Men bli ikke forbauset hvis restauranten heter noe med Afrodite. Du er på kjærlighetens øy, og det får du ikke lov til å glemme.

Ugudelige greske guderMarie Phillips
Ugudelige greske guder
Det er hardt å være gresk gud i en falleferdig rønne i London i det 21. århundre. Spøkefull roman som også gir en repetisjon i den greske mytologien. Eller hva sier du til en jaktgudinne som nå er blitt hundelufter?

– Velkommen tilbake i kveld, sier kelner Nada på en av restaurantene med Afrodite i navnet.

Hun står på fortauet og hilser på alle forbipasserende. Spør blidt om de vil se menyen som står oppslått ved siden av henne. Det er tidlig på etter­middag og nesten ikke folk på restauranten. De som spiser ute, spiser svært sent på kvelden.

– I kveld har vi levende musikk, frister Nada.

På lokale tavernaer får du spesialiteter som mese og kleptiko. Mese kan være kjøtt eller fisk. Velger du fisk, får du en rekke småretter som består av fisk og skalldyr, brød og salat. Beregn god tid. Dette er et måltid som må nytes. Kleptiko er en rett som består av innbakt kjøtt og grønnsaker.

Kypros
• Kypros er den tredje største øyen i Middelhavet. Øyen ble i 1974 delt i to. I sør er den gresk-kypriotiske delen. I nord er den tyrkisk-kypriotiske delen.
• Øyen har 340 soldager. I januar er gjennomsnitts­temperaturen 17 grader. August er varmest med et snitt på 33 grader.
• Limassol ligger en halv times kjøretur sør for flyplassen. Det er øyens nest største by.

Gamlebyen
Det er små avstander på Kypros. Hele øyen er bare 240 kilo­meter lang og 100 kilo­meter bred. Tidlig om morgenen plukker rutebusser opp dresskledde og draktkledde folk som skal på jobb i hovedstaden Nikosia, lenger inne i landet.

Limassols hovedgate ender i gamlebyen, med markeder, tavernaer, barer og kunsthåndverkere i gamle smug. I middelalderborgen finner du et museum med gravsteiner og våpen som viser deler av øyens førkristne historie.

Det sies at korsfareren Richard Løvehjerte ­giftet seg med Berengaria av Navarro på stedet middelaldermuseet i dag ligger. Der skal han også ha kronet henne til dronning av England.

– Når du først er i gamlebyen, må du stikke innom Pedro. Den lille restauranten hans på markedet har vært drevet i generasjoner, sier Jakup Skamsar.

I gamlebyen ligger også turistkontoret. Spør dem gjerne om det skal holdes festivaler mens du er der. I september arrangeres det for eksempel en stor vinfestival.

På den andre siden av markedet, i retning Pafos, finner du gamle boområder der tyrkiske gjeste­arbeidere en gang regjerte.

Norwegian har direktefly fra Oslo til Larnaka. Flytiden er fire og en halv time. I sommerhalvåret kan du også reise charter fra flere norske byer. Det er mulig å reise med andre rutefly, men da får du i beste fall et stopp på veien. Noen foretrekker å reise via England. Andre velger en annen billigrute via Warszawa. Sjekk billetter på Finn.no