REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

Jeløya utenfor Moss: Herskapelig

Du trenger ikke dra til Danmark eller England for å oppleve herregårdsromantikk. Det holder å reise til Jeløya utenfor Moss.

Du trenger ikke dra til Danmark eller England for å oppleve ekte herregårdsromantikk. Det holder lenge å reise til Jeløya ved Moss.

Tekst: Mona Vaagan, foto: Ann-Elin Vang
Første gang publisert i VI OVER 60 januar 2013

På Jeløya finnes det en håndfull herskapelige eiendommer du kan besøke eller overnatte på.
– Mange kommer hit for å nyte en romantisk godsweekend, sier direktør Gunn Salbuvik på Hotell Refsnes Gods.

Stedet drives som hotell og er i likhet med to andre storgårder på øyen, Alby og Røed, åpen for publikum. De ligger i gangavstand fra hverandre. Du rekker derfor fint å besøke alle tre på en dag. Refsnes’ staselige fasade med tårn og karnapper er som hentet ut av Downton Abbey eller en annen britisk herregårdsserie. I oppkjørselen står en vaskeekte Rolls-Royce, 1956-modell.

Jeløya
• Jeløy er en del av Moss kommune. Den 19 kvadrat­kilometer store øyen er forbundet med Moss sentrum via en kort bro. Moss og Jeløya ligger seks mil sør for Oslo. Det er også mulig å ta ferge fra Horten til Moss.
• Jeløyas storgårder og det spesielle herregårdslandskapet ligger på Søndre Jeløy. Vær oppmerksom på at store deler av Søndre Jeløy er enten landskapsvernområde eller natur­reservat som har restriksjoner for bruk av naturen.
• Jeløy Radio ligger i gangavstand fra både Alby, Røed og Refsnes. Radiostasjonen er nå nedlagt, men den knallgule funkisbygningen kan fortsatt beundres.
• Hotell Refsnes Gods tilbyr overnatting. Nes Camping holder til på den nordlige delen av Jeløya. Det er flere overnattingsmuligheter i Moss sentrum, deriblant Moss Hotel.

– Den tilhører huset og kan leies av brudepar eller andre, forsikrer hotelldirektøren.
Hun er en stolt forvalter av Refsnes. – Vi føler at for hver dag som går, blir vi stadig mer del av en levende historie.


Ville bort fra fjøslukten
Refsnes ble bygget som lystslott i 1770 av forretningsmannen og trelasteksportøren David Chrystie. Han var en av flere velstående borgere i Moss som på denne tiden bygget sommerhus på Jeløya. Chrystie eide allerede et annet sommersted, Torderød gård, på øyen. Men, sies det, for å blidgjøre sin unge kone, som syntes det luktet «ku» på Torderød, reiste han Refsnes i sjøkanten, med vidt utsyn over Oslofjorden og uten sjenerende husdyr i nærheten.

En annen forklaring på byggetrangen er at Chrystie ville imponere sine fornemme svigerforeldre. Refsnes ble et sentrum for selskapslivet på Jeløya. Camilla Wergeland, senere Collett, var fast sommergjest. Senere gjester var notabiliteter som kong Oscar II og Edvard Munch. Den verdenskjente kunstneren har fått hotellrestauranten, som holder gourmet-standard, oppkalt etter seg. Syv av verkene hans henger på Refsnes. Men Munch er ikke den eneste kunstneren som pryder veggene. Hvert rom er viet en billedkunstner, til sammen nesten hundre ulike kunstnere. Flere er kjente navn som Håkon Bleken og Frans Widerberg. Alle kunstverkene er originaler. De får stort sett henge i fred, men i 2006 ble to av Munch-bildene stjålet. Nyheten gikk verden rundt. Heldigvis kom bildene raskt til rette. Munch-skattene er ikke bare for hotellets gjester.

– Ofte kommer folk og spør om å få se dem, og det er helt i orden. Det er bare å stikke innom og ta en titt, sier Gunn Salbuvik.

Teksten fortsetter under bildet.

Gunn Salbuvik og ektemannen Widar over-tok Refsnes Gods i 1998. Hotellet er med i nettverket De historiske og ble nylig tildelt kvalitetsmerket Olavsrosa av stiftelsen Norsk Kulturarv.

Gunn Salbuvik og ektemannen Widar over-tok Refsnes Gods i 1998. Hotellet er med i nettverket De historiske og ble nylig tildelt kvalitetsmerket Olavsrosa av stiftelsen Norsk Kulturarv.

I Carl Larssons ånd
Et par kilometer fra Refsnes ligger Røed gård. Også den skal ha blitt oppført av en trelasthandler. Den gule hovedbygningen fra 1720-tallet ligger diskret tilbaketrukket mellom løvtrærne. I et hjørne av eiendommen skimtes en rødmalt liten gårdskafé, og en gammeldags rosehage står i full blomst.

– Det er litt Carl Larsson-stemning her, sier eieren Hans Torer Mamen (51).

– Dette skal være et sted som ikke er snobbete, hvor du kan senke skuldrene og slappe av.

Selv står han med armene dypt nede i en bolledeig. Bollene selges i gårdskafeen. For å minske utgiftene trår godseieren selv til ved bakstebordet.

Det var Hans Torer Mamens foreldre som kjøpte Røed i 1975. Da var gården svært forfallen. I dag er den en av mosse­dist­riktets største turistattraksjoner. På eiendommen finnes også kunstgalleriet Kvinnelist, keramikeren Inger Løvig har verksted og utsalg her, og oppe i skogbrynet ligger et gartneri. Dessuten kan gården, helt i pakt med de herskapelige omgivelsene, skilte med en britiskinspirert Country Style-butikk hvor du får kjøpt alt fra oilskin-jakker og golfklær til øyrikets tradisjonelle te og kjeks. Også en fotograf og en gitarmaker holder til på Røed.

Hver sommer arrangeres det konserter på gården. Noen av artistene som har opptrådt her, er Sissel Kyrkjebø, Bjørn Eidsvåg og Ole Paus. Et nytt tilbud er en inngjerdet hundepark hvor de firbente kan løpe fritt.

Store deler av området er vernet. Både på grunn av det rike dyre- og plantelivet og for å beskytte det spesielle herregårdslandskapet med århundregamle alleer, stengjerder og hage­anlegg som du ikke finner noe annet sted i Norge.

Lysthus i trekronene
En annen juvel er Alby. En lang allé fører frem til gården som er en av de eldste på øyen, med røtter tilbake til middelalderen. Beliggenheten er blitt kalt en av Østlandets beste, med en park som skråner ned mot sjøen. På midten av 1600-tallet var gården eid av Norges mektige stattholder Hannibal Sehested. Storhets­tiden var årene 1824–1848, da høyesterettsadvokat og stortingsmann Jonas Anton Hielm bodde her. Den frittalende Hielm tok til orde for større selvstendighet for Norge i unionen med svenskene.

Etter å ha kritisert Carl Johan i en avisartikkel, ble han dømt for ærekrenkelser og fratatt advokatembetet. Da kjøpte han Alby og startet en ny karriere som radikal stortingsmann. Han ble en av Henrik Wergelands forbundsfeller i kampen mot den såkalte jødeparagrafen som hindret jøders adgang til riket.

Hielm og hans danskfødte kone Sofie Magdalene gjorde Alby til et sted det gikk gjetord om. I hagen anla de sprudlende springvann. De bygget en «kaninøy» med vollgrav rundt slik at kaninene ikke skulle spre seg, og et lysthus høyt oppe i et tre. De 24 trappetrinnene var skjult bak løv.

Ekteparet Hielms vakre Alby brant ned i 1866, og det nåværende hovedhuset ble oppført av en senere eier. Alby var privateid frem til 1963 da Moss kommune overtok gården. I dag er Alby først og fremst kjent for å huse Galleri F15, et anerkjent visningssted for internasjonal samtidskunst.

Nesten like kjent som galleriet er albykringlen i kafeen. Kring­len er så populær at den har fått sitt eget maleri som henger bak disken. Galleri F15 arrangerer også aktiviteter for barn, med kunstverksteder og tilrettelagte omvisninger. På området har dessuten glasskunstnerne Vibece og David R. Hurry verksted. Du kan selv se den sydende glassmassen bli forvandlet til stilrene fat og vaser i glasshytten som er åpen for publikum.

Sti fra gods til gods
Alby er en utmerket base for spaserturer på Søndre Jeløy. Det går stier på kryss og tvers i edelløvsskogen rundt eiendommen.

– Du skulle tro at enda flere visste om alle stiene, men det er stort sett bare vi som går akkurat her, sier ekteparet Gerd og Bjørn Klock, som denne dagen er ute og plukker bringebær.

Den kanskje mest spennende ruten er å gå kyststien fra Refsnes til Alby. Stien tar deg langs stranden, forbi en nedlagt torpedostasjon, gjennom høyt siv og over særpregede rullestener.

Innbyggerne på Jeløya burde få øynene mer opp for hva de har, skal vi tro hotelldirektør Gunn Salbuvik. Det gjelder ikke bare herregårdene og det unike landskapet, men også utsikten. Når solen for lengst har gått ned på den andre siden av fjorden, skinner den fortsatt på Refsnes og Jeløya.

– Selvtilliten i Vestfold er høyere enn hos oss, sier Salbuvik.

– Men det er vi som har solnedgangene!