Så lenge holder matrestene

Ikke glem å røre i middagsgryta når maten kjøles ned

Slik skal du egentlig ta vare på matrester.

RESTER: Ideelt sett bør middagsrestene bare varmes opp én gang. Foto: Scanpix.
RESTER: Ideelt sett bør middagsrestene bare varmes opp én gang. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Flere er blitt flinkere til å ta vare på matrester slik man gjorde mye av før i tiden, og bor man alene eller ønsker å holde seg til et rimelig budsjett, er dette også logisk.

Men bruk av restemat innebærer også en viss risiko hvis du ikke er bevisst på når maten faktisk er for gammel til å kunne spises.

Sårbare ved matforgiftning

I verste fall kan feil bruk av restemat føre til matforgiftning, noe enkelte av oss er mer sårbare for enn andre.

- Dette er spesielt eldre, gravide, små barn og personer med nedsatt immunforsvar. Personer i det høyeste alderssjiktet, bør begynne å bli mer forsiktig.

Det forteller faglederne hos TINE FoU, Mari Austvoll Ilseng og Gro Ånestad Rimstad.

Ifølge Matportalen er de vanligste årsakene til matforgiftning utilstrekkelig oppvarming eller for sen nedkjøling av mat, lagring av mat ved for høy kjøletemperatur og slurv med renholdet.

- Normalt er det liten fare forbundet med å spise matvarer som har gått ut på «Best før»-dato med noen dager, eller restemat som er to-tre dager gammel. Men husk at man skal se, lukte og smake for å bedømme om maten fortsatt er OK. Melk vil for eksempel smake vondt før den vil bli så skjemt at den utgjør en helsefare, sier Ilseng.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.