Vær skeptisk til kjerringråd

«Slikk en frosk, bli kvitt hals­betennelse»

Eller hva med å la meitemarken lege det betente såret? Disse kjerringrådene har du ikke hørt om før.

KUR MOT TRØSKE: Hvis du en gang får sopp på tungen burde du kanskje skaffet deg en frosk? Foto: Scanpix.
KUR MOT TRØSKE: Hvis du en gang får sopp på tungen burde du kanskje skaffet deg en frosk? Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

«Spis granskudd på våren så forsvinner forkjølelsen. Stryk tuppen av en kattehale over øyet hvis du har sti på øyet. Spis kokte eller tørkede blåbær hvis du har løs mage.»

– Hvem som først fant ut at slike kjerringråd skulle virke på ulike medisinske tilstander, er ikke godt å si. Men kjerringråd går i arv, og man har prøvd seg frem. Det rådet som en gang virket på deg, fortsetter du gjerne å bruke, for så å gi det videre til andre, mener Miriam Wicklund.

Brukes i dag

Journalisten og forfatteren har gitt ut tilsammen elleve bøker, ti av dem om kjerringråd. Hennes siste bok, «De aller beste kjerringrådene» , ble lansert i 2016. En gang i måneden snakker Wicklund om kjerringråd på NRK P1+ i programmet Radiokontakten. Hun har samlet inn råd fra sitt radiopublikum i over 30 år.

Kjerringråd er altså et tema Wicklund er over gjennomsnittet interessert i. Selv har hun opp gjennom årene gjort seg til prøvekanin for så mange råd som mulig, og har hatt stor glede av det.

– Som barn var jeg allergisk mot myggstikk. De hovnet opp og så ut som små tomater etter at jeg hadde klødd meg til blods. Tenk om noen hadde fortalt meg at kløen kunne forsvinne ved å gni med et groblad.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.