Tjenestepensjon

- Det kan straffe seg å jobbe for lenge

Vesentlig forskjell på offentlig og privat tjenestepensjon. Her er det du må vite!

OBS:Samordningsreglene for offentlig tjenestepensjon er slik at det pensjonsmessig kan straffe seg å jobbe for lenge. Foto: Scanpix.
OBS:Samordningsreglene for offentlig tjenestepensjon er slik at det pensjonsmessig kan straffe seg å jobbe for lenge. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Er du ansatt i det offentlige, og har tjenestepensjon, har du ikke like mange fordeler som de med privat tjenestepensjon.

Øyvind Røst, pensjonsøkonom ved Kommunal Landspensjonskasse (KLP), og Alexandra Plahte, leder Pensjon ved Gabler Steenberg & Plahte AS, forklarer alt du må vite om inntekt ved siden av privat og offentlig tjenestepensjon.

Tjenestepensjon i privat sektor

Ved tjenestepensjonsordning i privat sektor gjelder ingen avkortningsregler. Tjenestepensjonen kan tas ut fleksibelt fra fylte 62 år.

-Privat tjenestepensjon kan du fritt kombinere med arbeidsinntekt. I utgangspunktet har alle ansatte rett til tjenestepensjonsordning, sier Plahte.

Hovedtypene av pensjonsordninger for ansatte i privat sektor er:

  • Ytelsespensjon: Også kalt foretakspensjon. Den tar sikte på å gi medlemmet i pensjonsordningen en på forhånd fastsatt årlig pensjon. Dette står i motsetning til en innskuddspensjonsordning, hvor det er innskuddet som er bestemt. Som regel er ytelsespensjonen utformet slik at årlig pensjon skal utgjøre en prosent av lønn ved pensjonsalder, fratrukket en beregnet folketrygd. Du kan lese mer om foretakspensjon her.
  • Innskuddspensjon: Er utformet som en spareordning. Arbeidsgiver, og unntaksvis arbeidstaker, innbetaler årlig et innskudd til pensjonsordningen. Oppspart beløp tilføres årlig eventuell avkastning. Årlig pensjon fremkommer ved å dele oppspart beløp på det antall år pensjonen ønskes tatt ut over. Du kan lese mer om innskuddspensjon her.

Uttaksgraden må ligge fast fram til 67 år, men slik at pensjonisten når som helst kan ta ut hel pensjon, altså hundre prosent. Pensjonen blir ikke redusert for arbeidsinntekt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.