Hukommelsestap

Tap av hukommelse starter allerede i 20-årene

Men slik trener du hjernen til å huske klart helt til dine siste leveår.

HUKOMMELSE: Joda, selv om vi vanligvis mister en del av den med alderen, kan den såvisst trenes opp! Foto: Shutterstock
HUKOMMELSE: Joda, selv om vi vanligvis mister en del av den med alderen, kan den såvisst trenes opp! Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

– Endringer i hjernen som kommer med alderen kan forårsake at vi etterhvert mister hukommelsen, sier Asta Kristine Håberg.

Professoren ved Institutt for nevromedisin og bevegelsesvitenskap, Fakultet for medisin og helsevitenskap ved NTNU, kan fortelle at dette er flere ulike typer endringer.

Den viktigste endringen er færre kontaktpunkter mellom hjernecellene, systemer som skal aktivere hjernen på en mer generell basis blir nedregulert, og de få områdene som gir opphav til nye hjerneceller er ikke like aktive med alderen.

– I tillegg har hjernen gjennom et langt liv vært utsatt for ulike påvirkninger, og flere ulike hjernesykdommer blir vanligere og vanligere med alderen. Dette er for eksempel slag, hjernetumorer og nevrodenegeragive sykdommer som Parkinson og demens, sier Håberg.

Hukommelsestap i 20-årene

Kognitive funksjoner som blir redusert med alderen handler blant annet om hukommelse for innlærte nye ting, som man tester med for eksempel å huske ord som leses opp, eller hvor ting befinner seg. Dette blir jevnt dårligere fra man er 20 år når man ser på gjennomsnittet av mange folk, ifølge professoren.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.