CUBA – en fargerik rundreise

CUBA – en fargerik rundreise

Bli med vår dyktige reiseleder Aase Kristiansen og la henne vise deg sitt eventyrlige Cuba! Her opplever vi kultur, fargeeksplosjoner, historie og rytmer, og vi avslutter med å nyte av de vakre strendene.

Høydepunkter:
√ Hovedstaden Havanna
√ Franskinspirerte Cienfuegos
√ Kolonibyen Trinidad
√ Gode hoteller og fantastiske strender

«For meg er Cuba en eksotisk, spennende og uslepen diamant! Denne spesielle øya, der jeg har guidet hundrevis an reisende, har mye å by på. Havannas arkitektur, bleket av sola og slitt – men vi aner fortidens pomp og prakt – en skjønnhet i forfall! Jeg gleder meg til å fortelle dere om landets spesielle og unike historie, fra kolonitiden, revolusjonen og tiden fram til i dag. Menneskene som bor her er vennlige og åpne, smilene sitter løst, og livsgleden er stor!» Reiseleder Aase Kristiansen gir oss det beste av sitt Cuba.

Vi starter i Havanna. Vi besøker Hemingways vakre hacienda, vi ser og lærer hvordan verdens beste sigarer rulles, og vi besøker den franskinspirerte byen Cienfuegos som  regnes for å være Cubas vakreste by. Så står Trinidad for tur, med sin spesielle arkitektur – en tur gjennom byen er som en reise tilbake i tid. Vi avslutter i Varadero, som byr på kritthvite strender og vaiende palmer – her nyter vi de siste dagene på vårt 5 stjerners hotell.

Prisen inkluderer:
Fly t/r Oslo – Havanna via Amsterdam med KLM
Flyskatter pr. mai 2019
4 netter i Havanna 4* hotell, inkl. frokost
2 netter i Cienfuegos 3* hotell, inkl. frokost
1 natt i Trinidad i Casa Particular
4 lunsjer på lokale restauranter
1 middag på hotell i Havana
1 middag på lokal restaurant
3 netter i Varadero 5* hotell, all inclusive
All transport, sightseeing og inngangsbilletter i henhold til program
Engelsktalende lokalguide
Reiseleder med fra Norge

Ikke inkludert:
Reise- og avbestillingsforsikring
Tips og øvrige måltider
Visum (vi sender ut informasjon nærmere avreise)

Vær oppmerksom på at dette programmet er veiledende og endringer kan forekomme.

DAG 1 – AVREISE (FM, M)
Avreise fra Gardermoen via Amsterdam med ankomst Havanna på ettermiddagen. Transport fra flyplassen til hotellet og middag på hotellet på kvelden.

DAG 2 – BYVANDRING HAVANNA (F, L)
Etter frokost blir vi med reiseleder på en hyggelig rusletur i gamle Havanna, som kom på Unescos verdensarvliste i 1982. Havanna er en av Latin- Amerikas best bevarte byer fra kolonitiden, og byen har hundrevis av historiske bygninger og monumenter fra 1500-1800-tallet. Vi opplever det pulserende livet i denne spesielle byen som har så mye spennende å by på. Vi nyter en felles lunsj i Havannas gamle bydel før vi får litt tid på egenhånd til å utforske Havanna videre.

DAG 3 – SIGARFABRIKK OG HEMINGWAYS CUBA (F, L, M)
Vi starter dagen med et spennende besøk på Havannas eldste sigarfabrikk. Der får vi en omvisning, og ser og lærer hvordan man ruller de berømte cubanske sigarene. Cubanske sigarer regnes for å være verdens beste, og sigarrulling er utsøkt håndverk. Kanskje flotte gaver å ta med hjem til Norge?

Etter lunsj på en privat restaurant dedikerer vi ettermiddagen til den amerikanske forfatter Ernest Hemingway, som forelsket seg i Cuba da han satte sin fot i landet for første gang i 1932. Han bosatte seg på Cuba, og bodde der i perioder fram til 1960. Vi skal besøke hans vakre landsted som ligger i San Francisco de la Paula, en kort kjøretur fra Havanna. Landstedet framstår slik Hemingway forlot det i 1960. Hans kjære fiskebåt og store stolthet Pilar står utstilt på området. Hemingways kjærlighet til Cuba overlevde alle hans ekteskap, Batistas forhatte regime, og begynnelsen på den cubanske revolusjonen.

Før vi returnerer til hotellet gjør vi et kort stopp i den gamle fiskerlandsbyen Cojimar, som var bakteppet for Hemingways roman «Den gamle mannen og havet» – som han fikk Nobels pris for i 1954. Der ser vi en statue av forfatteren, satt opp av de lokale fiskerne – for å hedre sin kjære venn. Kveldens middag inntas på en av byens beste statlige restauranter, med herlig musikk fra 1950-tallet som det lille ekstra.

DAG 4 –  FRIDAG I HAVANNA (F)
Dagen er fri til å utforske byen på egenhånd eller sammen med reiseleder.

DAG 5 – HAVANNA – CIENFUEGOS (F, L)
Etter frokost kjører vi sør-østover til Cienfuegos, byen som har fått tilnavnet «Sydens perle» for sin vakre franskinspirerte arkitektur, og sin beliggenhet ved Det karibiske hav. Før vi ankommer byen stopper vi i Grisebukta, der det amerikanske forsøket på å invadere Cuba i 1961 mislyktes. Det asurblå havet vil nok friste til en dukkert! Deretter kjører vi til vårt hotell i Cienfuegos, som ligger i byens gamle aristokratiske kvarter, like ved Det karibiske hav. Vi spiser lunsj underveis på et hyggelig sted. På kvelden nyter vi et godt cubansk måltid.

DAG 6 – CIENFUEGOS (F)
Vi kjører til sentrum av Cienfuegos, og spaserer gjennom byens trivelige hovedgate. Der er det alltid mye liv og røre, flere butikker og markeder. Vi gjør et stopp på byens torg, som er byens samlingspunkt – og beundrer de mange flotte bygningene fra kolonitiden – blant annet det vakre Thomas Therry teateret. Vi spiser en god lunsj på en terrasse, med utsikt over Det karibiske hav. Kvelden nytes med nok et godt måltid.

DAG 7 – CIENFUEGOS – TRINIDAD (F)
Etter frokost kjører vi videre sydover til Trinidad, som også ligger ved Det karibiske hav. Trinidad er Cubas 3. eldste by, grunnlagt i 1514. Vi sjekker inn på våre respektive private hus før vi starter vår byvandring. Trinidads arkitektur er unik, her er lave murhus fra kolonitiden i karibiske pastellfarger, vi vandrer på brostein lagt ned av afrikanske slaver, og opplever et snev av fortiden. En tur gjennom Trinidad er som en reise tilbake i tid!

Vi besøker Museo Romantico, som har en samling møbler og utstyr fra datidens overklasse, de rike sukkerbaronene. Vi nyter vår lunsj på et helt spesielt sted!

De private husene vi skal bo i er eid av cubanere, som leier ut rom til turister. Alle rom har eget bad med dusj, toalett og vask. Vertskapet serverer oss en typisk cubansk frokost på morgenen – vi spiser ikke frokost sammen med vertskapet. Standarden er enkel, men sjarmerende. Vi spiser middag på en privat restaurant på kvelden.

DAG 8 – TRINIDAD – SANTA CLARA – VARADERO (F, L, M)
Vi forlater Trinidad, og setter kursen mot Santa Clara, som var en viktig by før revolusjonens endelige seier. For det var her slaget om Santa Clara sto, og ble vunnet av Chequevara og hans menn i desember 1958, da landets diktator forlot Cuba, og den revolusjonære seieren var et faktum. Vi spiser en innholdsrik lunsj, og deretter besøker vi Revolusjonsplassen, som har en gigantisk statue av Chequevara, byens store helt!

I 1977 ble restene av Chequevara og 37 av hans revolusjonære kamerater funnet i en massegrav i Bolivia, og ført til Cuba samme år – der de ble stedt til hvile i mausoleet på revolusjonsplassen.  Under denne høytidelige seremonien var Fidel Castro til stede, og han tente ilden som skal brenne til evig tid – til minne om Chequevara og hans menn.

Etter besøket i Santa Clara kjører vi nordover til Varadero, der vi skal nyte herlige dager på vårt flotte 5 stjerners hotell, Paradisus Varadero – et av Varaderos beste hotell. Her er alt inkludert av mat og drikke. Vaiende palmer og kritthvite stender venter på oss!

DAG 9 – 10 – VARADERO (F, L, M)
Vi nyter deilige dager på vårt all-inclusive hotell! På stranda vaier palmene i den svake brisen, havet blinker med sin smaragdgrønne farge, og 2 km med kritthvite stender venter på oss. Det sies at havet som omgir dette hotellet smaker litt av champagne. Kan vi ha det bedre?

DAG 11 – HJEMREISE (F, FM)
Avreise fra Varadero til Havanna, og derfra videre til Norge via Amsterdam.

DAG 12 – ANKOMST (FM)
Vi ankommer Norge på ettermiddagen.

F= Frokost  /   L= Lunsj   /   M= Middag   /   FM= Flymat

VI BOR PÅ FØLGENDE HOTELL 

24. – 28. FEB:
HOTEL SEVILLA **** 

Calle Trocadero No. 55, Havanna

Godt hotell som ligger sentralt i Havanna med nærhet til attraksjoner, cafeer og restauranter. Hotellet tilbyr utendørs basseng, døgnåpen resepsjon, roomservice, restaurant, bar, treningssenter, sauna, hage og terrasse.

Alle rom har kaffemaskin, flatskjerm TV med satellittkanaler, safe, minibar, bad med hårføner, klimaanlegg og skrivebord.

Frokostbuffé serveres hver morgen. Restauranten på stedet byr på internasjonale retter.

    
28. FEB – 01. MAR:
HOTEL JAGUA by Melia Hotels Int. ***+

Calle 37, Cienfuegos

Hotel Jagua ligger i eksklusive Punta Gorda, med utsikt over Cienfuegos flotte havn og med kort avstand til gamlebyen. Hotellet tilbyr rom både i hovedbygningen og i tre ulike annekser, og dermed kan stil og utforming på rom variere fra moderne til tradisjonell kolonial stil.
Hotellet har flere restauranter og barer, utendørs basseng, hage samt en terrasse med utsikt over havet.
Rommene har flatskjerm TV med satellittkanaler, dobbeltseng eller to separate senger og bad med badekar.
     
02. – 04. MAR:
HOTEL PARADISUS VARADERO RESORT & SPA ***** 

Varadero

Flott resort som ligger ved Cubas mest kjente strand – Varadero Beach. Hotellet består av en hovedbygning og flere bungalower i to etasjer.

Her spiser du godt med flere restauranter å velge mellom, flere barer, spa og et stort bassengområde med to basseng hvor det ene er et aktivitetsbasseng. Hotellet tilbyr flere aktiviteter som aerobics, yoga og dansetimer, samt mulighet for å prøve ulike typer vannsport og låne snorkleutstyr.

All-inclusive er inkludert under vårt opphold.

   

INNREISE
Vi gjør oppmerksom på at innreisebestemmelser kan endre seg. Aller Travel har ikke ansvar for om følgende informasjon eller krav til visum endres på kort varsel. Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokument er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land.

Norske statsborgere må ha visum og reiseforsikring for å besøke Cuba. Passet må være gyldig minimum 6 måneder etter hjemreisedato.

Turistvisum anskaffes i ambassaden, koster per juni 2019 kr. 475,- og gir tillatelse til opphold i 30 dager. For oppdatert informasjon om cubanske visumbestemmelser kan Cubas ambassade i Oslo kontaktes:

Besøksadresse: Oscars gate 78B, 0256 Oslo
Postadresse: Boks 4081 Amb, 0244 Oslo
Tel: +47 23 08 32 63 og 60
E-post: consulado@embacuba.no og enoruega@online.no
hjemmeside: http://misiones.minrex.gob.cu/es/noruega

Norske borgere som oppholder seg på Cuba oppfordres til å registrere seg på reiseregistrering.no. Det vil gjøre det lettere for ambassaden å få tak i deg i tilfelle en krise- eller katastrofesituasjon skulle oppstå.

HELSE
Før man reiser til Cuba bør man vaksinere seg mot hepatitt A og difteri/tetanus. Sjekk med lege og ta vaksiner i god tid før avreise.

Når man oppholder seg på Cuba, er det ikke anbefalt å drikke vann fra springen. Flaskevann er lett tilgjengelig. Mathygienen er stort sett god, men som reisende er man alltid utsatt for endringer i bakteriefloraen. Forebyggende magestabiliserende midler, som f.eks. Idoform kan være et godt tips. Myggolje kan gjøre oppholdet behageligere og være en beskyttelse mot sykdommer som dengue feber.

Standarden på offentlige toaletter eller ute på landet kan være primitiv. Ta gjerne med toalettpapir eller en pakke våtservietter i veska, samt hånddesinfeksjonsmiddel.

For offisielle helsefaglige reiseråd og helsefaglig veiledning til nordmenn ved reiser i utlandet henvises det til Folkehelseinstituttet.

ENDRINGER 
Cuba er en kommuniststat. Hotell og programinnslag kan endres på meget kort varsel, iblant uten noen som helst informasjon eller forklaring.

VALUTA
Det er to gyldige myntenheter på Cuba – konvertible pesos (CUC) og cubanske pesos («moneda nacional»/MN).

1 CUC = ca. 24 cubanske pesos

Som besøkende forholder man seg stort sett bare til CUC og har nesten aldri bruk for cubanske pesos. De fleste varer kan betales med CUC. Verdien på CUC er i utgangspunktet det samme som 1 USD, men på grunn av gebyret som trekkes fra ved veksling fra andre valutaer blir den i praksis litt dyrere.

Vi anbefaler deg å ta med kontanter i Euro, som du enkelt veksler til konvertible pesos på plass.
På flyplassen på hjemreisedagen kan du veksle tilbake dine konvertible pesos til vestlig valuta igjen, men tenk på at kursen er høy og du mister opptil 10 %. På flyplassen kan du betale med både kort og US-dollar i butikker, restauranter og barer.

Visa er det eneste kortet som fungerer i minibanker. Ved uttak i minibank blir en belastet med et gebyr. American Express, Diners og andre kredittkort tilsluttet bank i USA aksepteres ikke (jf. USAs handelsblokade). Det aksepteres heller ikke tilsvarende reisesjekker. Det er stort sett kun kontanter som fungerer på Cuba.

TIDSFORSKJELL
Norsk tid minus 6 timer. Man skifter mellom sommer- og vintertid på Cuba, slik vi gjør i Norge, men fra vinter- til sommertid skifter man 2 uker tidligere enn i Norge.

STRØM
Cuba bruker 110 volt. Amerikansk modell, men til tider kan det være forskjellige typer. Det er derfor tilrådelig å ta med et adaptersett med mange valgmuligheter.

INTERNETT OG TELEFON
Den internasjonale landskoden for Cuba er +53. Det er dyrt å ringe hjem fra Cuba eller å benytte mobildata. Sjekk eventuelt med mobilselskapet ditt om dekning og priser for å ringe og bruke datatrafikk fra Cuba.

På enkelte hoteller er det tilgang til wifi mot gebyrer, men forbindelsen er ofte langsom.

KLIMA
Klimaet på Cuba er tropisk, men temperaturen påvirkes av vinder som blåser over øya. Temperaturen i Havanna kan bli over 30 grader på dagtid og omkring 20 grader om natten. Luftfuktigheten varierer mellom 79-81 prosent. Selv om orkansesongen er fra 1. juni til 30. november, kan det også forekomme store mengder regn på andre tider av året.

KLÆR OG PAKKING
Lette og ledige klær, samt komfortable sko for utfluktene og byvandringene. Vi må regne med en del gåing. Ta gjerne med en genser eller en lett sommerjakke for kveldene, samt en sammenleggbar paraply. Ta også med badetøy, badehåndkle og myggmiddel. Ta med deg hodepinetabletter, medisin, plaster og solkrem hjemmefra. På Cuba er det ikke alltid tilgjengelig.

TIPS
Tips er ikke inkludert i prisen. Vi anbefaler å beregne 85 CUC per person som betales på plass til reiseleder, som tar seg av fordelingen til berørte personer. I tillegg til det som samles inn felles er det vanlig å gi tips for individuell service som toalettbesøk, til musikere og rengjøringspersonalet, selv på all-inclusive hotell.

Tips er en viktig del av lønnen for de som jobber innenfor turist- og servicenæringen. Spør gjerne reiseleder om hva som er et passende beløp å gi.

FORVENTNINGER TIL SERVICE OG HOTELL
For å kunne verdsette og ta til deg den kubanske livsfølelsen må du være innstilt på at alt ikke fungerer som hjemme. Landets økonomi er under press og dette merkes på alt fra veivedlikehold til hotellstandard. Vi på Aller Travel gjør vårt beste for å tilby de beste hotellene, men du må være forberedt på å se skavanker som fuktflekker, skjeve skapdører eller små reparasjoner som ikke er utført.

For å delta på våre leserreiser må du være selvhjulpen og kunne håndtere din egen bagasje. Du må også kunne gå i et normalt tempo.

Dette gjelder alle turene våre, og ikke bare vandreturene. Selv om hoveddelen av turen går med buss, tog eller båt vil det ofte bli gåturer til og fra severdigheter.

Spesielle behov på flyreisen og underveis på turen må opplyses om ved påmelding.

Tillegg for enkeltrom kr. 5 540,- (begrenset antall)

Flytider med KLM:
24.feb:     Oslo Gardermoen – Amsterdam        09:20-11:25
24.feb:     Amsterdam – Havana                           12:35-17:15

05.mar:   Havana – Amsterdam                           19:15-10:35 (06.mar)
06.mar:   Amsterdam – Oslo Gardermoen         14:25-16:15

Tilslutningsfly:
Ønsker du tilslutning fra andre byer er vi behjelpelige med det. Det er mulig å fly fra Sandefjord, Kristiansand, Stavanger, Bergen og Trondheim, direkte til Amsterdam tur/retur.Ta kontakt med oss for priser og muligheter. Alle tider er lokale tider. Eventuelle endringer av flytider er utenfor Aller travels kontroll.

Trenger du hjelp?
Kontakt Aller travel på telefon eller e-post.

23 89 64 70
Del innlegg