Svalbard – En arktisk perle

Svalbard – En arktisk perle

Bli med oss til denne vakre arktiske ørkenen, og du vil få en opplevelse du aldri vil glemme!

Høydepunkter:
Det historiske Spitsbergen Hotel – nå helt renovert
Guidet omvisning i Longyearbyen
Flott båttur til Barentsburg og Esmarkbreen
Villmarksaften i Camp Barentz
Kortreiste matopplevelser

Navnet Svalbard betyr «landet av den kalde kyst», og øyene på Svalbard tilbyr stor, vill natur, et unikt dyreliv og gamle gruver. I mai yrer det dessuten av liv både på land, i havet og i lufta. Fuglene har det travelt i den korte hekketida, fjellreven går på jakt etter egg og sommerbjørnene lunker langs kysten mens de venter på kaldere dager.

På dette sommer-eventyret skal vi oppleve både kulturen og naturen. Vi får et kulturhistorisk møte med Longyearbyen, vi skal på båtturer til både Barentsburg og mot Von Postbreen, vi får være med på villmarksaften i Camp Barentz og det vil bli mulighet for både vandring i Longyearbyens rike gruvehistorie samt hundesledetur.

Prisen inkluderer:
Fly t/r Oslo – Longyearbyen med
alle skatter og avgifter
4 netter med frokost på Funken Lodge
1 lunsj på Funktionærmessen restaurant
1 middag på Coal Miners Bar & Grill
1 middag «Den lille reisen» på Funktionærmessen restaurant
Middag, fri drikke (øl, vin, mineralvann), kaffe og hjemmelaget kake  på villmarksaften
Kulturhistorisk møte med Longyearbyen med lokal guide
Isfjordsafari mot Von Post breen med grill-middag
Båttur til Esmarkbreen og Barentsburg inkl. lunsj
All transport som nevnt i programmet
Norsk reiseleder

Ikke inkludert:
Reise- og avbestillingsforsikring
Øvrige måltider
Ekstra utflukter (Besøk i kullgruve 3 kr 740,- og Hundesledetur Bolterdalen/Foxfonna kr 1.590,-)

Vær oppmerksom på at dette programmet er veiledende og endringer kan forekomme.

Dag 1    Ankomst (L, M)
Vi ankommer Longyearbyen på formiddagen og bussen tar oss til hotellet. Her serveres det lunsj på hotellet. Etter innsjekk blir det litt tid til å slappe av før vi møtes til Villmarksaften i Camp Barentz på kvelden.

Campen ligger ca. 10 kilometer øst for Longyearbyen og har en fantastisk beliggenhet hvor man kan oppleve Svalbards storslåtte natur. Området er fullt av historie, med områder relatert til gruvedrift, andre verdenskrig og tidlige vitenskapelig forskning. Svalbardreinene er et vanlig syn i dette området, og av og til gjør også Svalbardrypa en opptreden. Disse dyrene er lokale for dette området og finnes bare på Svalbard. I campen har vi Barentz hus, en gamme, og har også mulighet til å sette opp en lavvo. Barentz hus er bygd som en kopi av hytta Willem Barentsz og hans mannskap overvintret i på Novaja Semlja under sin ekspedisjon i 1596-1597, hvor de ved en tilfeldighet oppdaget Bjørnøya og Spitsbergen. Bussen stopper et stykke utenfor campen, og vi blir hilst velkommen av et gode vertskap som følger oss det siste stykket. Vertskapet vil være bevæpnet med rifle for isbjørnbeskyttelse. Inne i varmen serverer vertskapet en akevitt, varm mat, bålkaffe og dessert mens de byr på foredrag og bilder. Dagens foredrag vil være om isbjørn – verdens største, landlevende rovpattedyr. Dette er en innendørs aktivitet, men vi vil anbefale behagelige, varme friluftsklær og varme sko da det kan trekke litt kaldt fra gulvet. Merk at klærne kan lukte av bålrøyk i etterkant. Varighet: ca. 3 timer

Dag 2    Fridag med mulighet for ekstra utflukt (F, M)
Dagen er fri men det er mulig å melde seg på de følgende utfluktene. Må bestilles senest 2 mnd. før avreise og betales sammen med restbeløpet;

Besøk i kullgruve 3 (kr. 740,- pr.pers.) – ca. 09:00-12:00
Bli med på en vandring i Longyearbyens rike gruvehistorie, mens du tar og føler på hverdagen til «en gruvebus» i Gruve 3. Vi gir dere den kullsvarte historien om gruvedrift på Svalbard. Det er 20 år siden gruvearbeiderne lå på gulvet og hentet ut det sorte gullet fra fjellet. Hvordan var det å jobbe i gruvene påSvalbard? Nå kan du oppleve en gruvearbeiders hverdag på Svalbard. Vi utstyrer deg med arbeidsantrekk, og tar deg med på en kulturhistorisk vandring dypt inn i fjellet.
Guiden vår henter oss på hotellet, slik som gruvearbeiderne ble hentet før i tiden. På vei til gruva får du høre historier om livet i Longyearbyen, hvordan gruvebusen levde og hvordan samfunnet var før i tiden. Gruve 3 er plassert i fjellsiden over flyplassen i Longyearbyen. På vei til gruveinngangen passerer vi det globale frøhvelvet. Vi ankommer anlegget med en flott utsikt over Adventfjorden. Vi trer inn i bygningen. Arbeidsdagen skal til å starte. Det er mye som er gammel og urørt. Vi tar på oss arbeidsverktøy, får
utdelt hjelm og hodelykt før gruvereisen starter. Du kjenner den fuktige og kalde luften som har samlet seg i bygget. Vår guide forteller om driften mens du vandrer rundt, henter inntrykk og hører lydene fra fjellet som snakker til deg. Vi avslutter med høydepunktet og flytter oss lenger inn fjellet til inngangen til gruva. Her er det helt mørkt. Alt lys er stengt ute. Du forstår nå hvor viktig rolle en fulladet hodelykt har. Mørket går innover deg. Det er altoppslukende, men som alltid er det lys i enden av tunnelen.

Inkludert i prisen er transport tur/retur hotellet, guidet tur i Gruve 3, lån av dress, hjelm og hodelykt og guide med sikkerhetsutstyr. Vi anbefaler varme klær til denne turen. Gruven er ikke oppvarmet, og gruvedressen vi låner ut er ikke foret. Varme sko, ullklær, lue og votter er anbefalt for en komfortabel opplevelse.

OBS! Turen foregår på engelsk eller norsk, og selv om vi er norsk kan turen gå på engelsk. Har du sterk klaustrofobi og sliter veldig med å gå burde denne turen revurderes. Varighet: ca. 3 timer.

Hundesledetur – Bolterdalen eller Foxfonna (væravhengig) (kr. 1 590,- pr. pers.) – ca. 15:00-19:00
Kjør ditt eget hundespann gjennom spennende og varierte landskap! Hundekjøring er en fantastisk og autentisk måte å oppleve Arktis på, og denne turen vil gi deg en utmerket introduksjon til hundekjøring og gleden av å jobbe med polarhunder. Guiden vil kjøre først sammen med to gjester, og vi kjører deretter 2 og 2 på hvert hundespann, og deler på å kjøre sleden og sitte på. Tilbake i hundegården hjelper vi til med hundene, før guiden serverer en kopp te eller kaffe, og viser oss det nyeste valpekullet.

Varighet: ca. 4-5 timer. Denne turen inkluderer transport til/fra hotellet, dress og støvler, turleder med alt nødvendig sikkerhetsutstyr.

Vanskelighetsgrad: Gjennomsnittlig fysisk form

På kvelden blir det felles middag på stemningsfylte Coal Miners Bar & Grill.

Dag 3    Båttur til Esmarkbreen og Barentsburg (F, L, M) 
Vi seiler mot Esmarkbreen og Oscar II Land, før kursen settes mot den russiske gruvebyen Barentsburg. Vi krysser til vestsiden av Isfjorden, og seiler opp mot brefronten til Esmarkbreen. Vi inntar en velsmakende lunsj foran den ruvende isveggen, gjerne grillet om bord, før vi setter kursen for den russiske byen Barentsburg. I Barentsburg vil vi klatre 200 + trappetrinn før vi går inn byens  hovedgate, hvor vår omvisning begynner. Ønsker du ikke å gå opp trappa? En lokal taxi kan ordnes ved hjelp av guiden ombord for et lite pristillegg. Den lokale russiske (engelsktalende) guiden vil vise oss høydepunktene i byen, blant annet idrettshall, skole og hotell før vi får litt tid til souvenir shopping. Vi går tilbake til båten, og returen går forbi fuglefjell og de nedlagte russiske bosetningene i Colesbukta og Grumant. Om bord i båten er det kiosk og bar med mulighet for å kjøpe vafler, drikke mm.

Varighet: Ca. 9-10 timer. Vi anbefaler ullundertøy, varme og vindtette klær, lue, votter og skjerf. Husk kamera samt kontanter til handling i Barentsburg/om bord.

På kvelden møtes vi for felles middag på hotellets restaurant.

Dag 4    Sightseeing og isfjordsafari mot Von Post breen (F, M)
Etter frokost tar en lokalkjent guide oss gjennom Longyearbyen og stedets spennende historie. På turen besøker vi Svalbard Museum og Galleri Svalbard. Emner som vil bli belyst er historie, geologi, flora, fauna og dagens samfunn. Dette er en innendørsaktivitet, og sightseeingen gjennom Longyearbyen foregår i buss. Varighet ca. 3 timer.

På ettermiddagen møtes vi igjen foran hotellets hovedinngang for båttur mot den mektige Tuna- og Von Postbreen innerst i Tempelfjorden. Båtturen tar deg med mot magiske isbreer, historiske steder som hjemmet til den berømte fangstmannen Hilmar Nøis, forbi yrende fuglefjell og høye Svalbard fjell. Godt utstyrt med varme flytedresser kjører vi innover Sassenfjorden. Den erfarne guiden gjør en stopp ved det flotte fuglefjellet Diabas, og vi kommer nært innpå de travle fuglene som hekker der. Samtidig har vi en fantastisk utsikt mot det mektige Tempelfjellet som troner på nordsiden av Sassenfjorden. Vi nyter en enkel ekspedisjonslunsj i vakre Bjonahamna, før vi returnerer tilbake til Longyearbyen.

Varighet: ca. 6 timer
Vanskelighetsgrad: Turen anbefales ikke for gravide, personer med ryggproblemer, personer med begrenset mobilitet. Turen
foregår i åpen båt, så noe sjøsprøyt og humpete sjø kan forekomme. Vi anbefaler å ha på ullundertøy, varme klær, solide
varme og vanntette støvler, vann/vindtett lue og hansker.

Turen inkluderer transport til/fra overnattingssted, flytedress, guide med alt nødvendig sikkerhetsutstyr, ekspedisjonsmiddag, varm drikke og kjeks.

Dag 5    Hjemreise (F)
Etter frokost og utsjekk henter bussen oss for transport til flyplassen og videre hjemreise til Norge. Vi ankommer Oslo Gardermoen på ettermiddagen.

F=frokost     L=lunsj     M=middag

FUNKEN LODGE ****
Longyearbyen, 9171 Longyearbyen

Det historiske Spitsbergen Hotel gjennomgikk en totalrenovering høsten 2017. Med moderne komfort i historiske omgivelser tilbyr Funken Lodge en særegen Svalbardopplevelse. Her bor du på Haugen, med flott utsikt over Longyearbyen, opp mot Larsbreen og Longyearbreen.

Hotellet tilbyr fantastisk utsikt, gratis Wi-Fi, trimrom og velværeavdeling med sauna og solarium. Du kan også koble av i den koselige peisestuen, hvor det serveres nystekte vafler hver ettermiddag. Alle rommene har moderne innredning med minibar, TV og skrivebord.

Fundamentene til funksjonærmessen ble satt opp allerede i 1946. Funken, som den ble kalt, var bolig for enslige funksjonærer. Her hadde gruveselskapet Store Norske sin representasjonsfløy og stedet var hjertet i det sosiale livet for selskapets kontoransatte. Først på midten av 1980-tallet flyttet den siste funksjonæren ut, og ble erstattet av tilreisende som trengte overnatting.

Funktionærmessen Restaurant er rangert som den nittende beste restauranten av White Guide Nordic. Restauranten har en fantastisk panoramautsikt over byen, Longyearbreen og Hiorthfjellet på andre siden av Adventfjorden. Her finner du et nøye sammensatt utvalg av viner og retter, som frister både når det gjelder smak og utseende.

    

PRAKTISK INFORMASJON – SOMMER SVALBARD

Klær
I sommer- og høstsesongen (juni – november) er det nødvendig å ta med varmt og vindtett yttertøy, solide/røffe sko, samt lue, skjerf og votter. Vi har en snittemperatur på +6°C om sommeren, men en må regne med temperaturer ned mot 0°C og minusgrader. Det er ellers veldig uformelt her på Svalbard, men folk pynter seg gjerne for restaurantbesøk.

Villmarksaften
Dette er en innendørsaktivitet. Det kan trekke litt fra gulv og vegger, så vi anbefaler varme sko og behagelig varmt tøy. Vi gjør oppmerksom på at det er åpent ildsted inne, slik at det kan bli litt bållukt på klærne du har på deg.

Kulturhistorisk møte med Longyearbyen // Sightseeing
Dette er en innendørsaktivitet. Sightseeingen rundt i Longyearbyen foregår i buss. På museet og Galleriet må man ta av seg på beina, men får her låne innesko. Husk kamera.

Sikkerhet
Hvis du skal bevege deg utenfor Longyearbyen anbefales du å leie våpen. På organiserte turer vil guide/turleder alltid stå for sikkerheten med våpen og annet nødvendig utstyr.

Handling
Svalbard er toll- og avgiftsfritt område, noe som innebærer at mange varer er billigere enn på fastlandet. Det finnes små og store butikker som selger alt fra kolonial- og ferskvarer, sports- og fritidsutstyr, gaver og souvenirer m.m. Norsk valuta benyttes over hele Svalbard, også i de russiske bosetningene. Kredittkort aksepteres de fleste steder, og i sentrum finnes det minibank.

Tollkvoter
På Nordpolet (finnes i COOP Svalbardbutikken) kan en mot fremvisning av flybillett (eller kvittering for elektronisk billett) få kjøpt tollfri kvote.
En får totalt kjøpt:
 2 flasker brennevin
 1 flaske hetvin
 24 bokser / flasker øl
 Svakvin kan kjøpes uten fremvisning av flybillett

Til fastlandet kan du medbringe tollfritt;
http://toll.no/templates_TAD/Topic.aspx?id=233864&epslanguage=no
 1 liter brennevin, og 1,5 liter vin/hetvin 4,7 % – 22 %, og 2 liter øl 2,5 – 4,7 %, – eller
 3 liter vin 4,7 % – 22 % og 2 liter øl 2,5 – 4,7 %, – eller
 5 liter øl 2,5 – 4,7 %
 Fra 1. juli 2014 ble det en endring i de toll- og avgiftsfrie kvotene:
– Hvis du ikke benytter tobakkskvoten kan du ha med deg 1,5 liter øl, rusbrus eller vin ekstra.
(Vin som er sterkere en 22 % går som brennevin og øl som er sterkere enn 4,7 % går som vin/hetvin)
I tillegg kan en medbringe vin og brennevin mot fortolling. Totalt kan en handle varer for kr. 6.000,- uten å måtte fortolle dette.
For mer informasjon sjekk Tollvesenets hjemmesider www.toll.no.

Pass
Fra 1. februar 2011 skal det foretas inn- og utreisekontroll av alle som reiser mellom Svalbard og det norske fastlandet. Hittil har utlendingsforskriften kun åpnet for innreisekontroll av utlendinger som kommer fra Svalbard. Etter Schengenregelverket skal det foretas kontroll av alle som passerer en Schengen yttergrense. Siden Svalbard ikke er en del av Schengenområdet, må det foretas kontroll av alle som reiser mellom Svalbard og det norske fastlandet. Endringene innebærer at det fra 1. februar 2011 skal foretas både inn- og utreisekontroll, og at denne kontrollen skal omfatte både nordmenn og utlendinger (dvs. både personer som omfattes av EØS-avtalen eller EFTA-konvensjonen og tredjelandsborgere).

Pass eller nasjonalt ID-kort vil tilfredsstille Schengenregelverkets krav til identitetskontroll. Da nasjonalt ID-kort per i dag ikke er tilgjengelig i Norge, og det ikke er ønskelig å innføre passplikt for norske borgere ved reiser innen riket, er det vedtatt en overgangsordning som innebærer at nordmenn kan legitimere seg med førerkort utstedt etter 1998, bankkort eller Forsvarsdepartementets Identitetskort. Overgangsordningen vil gjelde frem til nasjonalt ID-kort innføres i Norge. Dokumentene må være utstedt i Norge og minst inneholde navn, bilde og fødselsdato. Personer under 18 år vil i mange tilfeller ikke kunne få utstedt disse dokumentene. Norske barn vil derfor kunne identifiseres av en voksen som følger barnet til flyet eller som reiser sammen med barnet. Etter at nasjonalt ID-kort er innført, vil imidlertid også nordmenn (herunder barn) måtte legitimere seg med pass eller nasjonalt ID-kort.

Innesko
Det er en tradisjon på Svalbard å ta av seg skoene når en skal inn i private hus, på innkvarteringsstedene og på en del butikker og kontorer. Det kan derfor være lurt å ta med seg innesko eller varme sokker når man reiser til Svalbard.

Innsjekking og utsjekking tider på overnattingstedene
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av flyselskapenes ankomst- og avreisetider har vi ankomstdagen innsjekking så snart som mulig etter ankomst, og utsjekking avreisedagen før kl. 11.00.

Reiseforsikring
Vi anbefaler alle våre gjester å ha gyldig reiseforsikring.

Europeisk helsetrygdkort
Europeisk helsetrygdkort dokumenterer at du har rett til å få dekket utgifter til nødvendig medisinsk behandling når du oppholder deg midlertidig i et annet EØS-land eller Sveits. Du har rett til behandling på samme vilkår som oppholdslandets borgere. Evt. sykehusopphold på Longyearbyen sykehus dekkes ikke på samme måte som på fastlandet. Man får ikke refusjon for innleggelser selv om den innlagte pasient er EU-borger og har fremvist helsetrygdkort. På fastlandet vil fremvisning av et slikt kort gi gratis sykehusopphold. På Svalbard vil pasienten selv måtte betale sykehusoppholdet eller få det dekket via sin reiseforsikring. Pasienter fra de nordiske landene får dekket oppholdet på Longyearbyen sykehus i henhold til avtaler.
Mer informasjon om europeisk helsetrygdkort finner du her: https://tjenester.nav.no/helsetrygdkort/forside.do

VELKOMMEN TIL SVALBARD OG 78° NORD!

For å delta på våre leserreiser må du være selvhjulpen og kunne håndtere din egen bagasje. Du må også kunne gå i et normalt tempo.

Dette gjelder alle turene våre, og ikke bare vandreturene. Selv om hoveddelen av turen går med buss, tog eller båt vil det ofte bli gåturer til og fra severdigheter.

Tillegg for enkeltrom kr 2.990,-

Flytider med Norwegian 20.-24. mai og 19.-23.aug:
Oslo Gardermoen-Longyearbyen     08:55-11:55
Longyearbyen-Oslo Gardermoen     12:40-15:40

Ønsker du tilslutning fra andre byer i Norge er vi behjelpelig med det. Ta kontakt med oss for pris og muligheter.

Trenger du hjelp?
Kontakt Aller travel på telefon eller e-post.

23 89 64 70
Del innlegg