Vandring og kultur på Kypros

Vandring og kultur på Kypros

Bli med på en aktiv vårtur til vakre Kypros. Her venter et behagelig klima, idylliske landskap, gylne strender og ikke minst de spektakulære Troodos-fjellene.

Høydepunkter:

√ 4 spektakulære vandredager
√ Vi lager vår egen Halloumi-ost
√ Lunsj og vinsmaking i Omodos
√ Besøk på appelsinplantasje
√ SPA-hotell med balkong på stranden

Vi vandrer fire av dagene i fjellet, langs kysten eller i innlandet, og resten av tiden utforsker vi den greske kulturen og nyter late dager.

Vi bor på et godt spa- og strandhotell i Limassol og med oss har vi dyktige Elbjørg Haugsdal som tar vare på gruppen og legger opp til felles måltider og aktiviteter. I tillegg vil det være med en lokal vandreguide på alle turene.

Vandringene er på 3-4 timer og terrenget varierer og kan til tider være bratt. Denne reisen passer for alle med normalt god helse som er vant til å gå vanlige fjellturer. Gode vandresko er viktig.

Denne vandreturer ligger på nivå 3. Se oversikt over våre nivåer her.

Vær oppmerksom på at dette programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Vær og vind bestemmer ofte hvilke løyper som egner sig å gå, og således vil turguidene se an dag og tilrettelegge vandringene derefter.

Dag 1    Ankomst (-)
Vi ankommer Larnaca på kvelden. Her møter vi vår lokale representant og bussen tar oss til hotellet for innsjekk. Baguett og en vannflaske utdeles ved ankomst.

Dag 2    1. vandring: Vandring til Aphrodites fødested (F, M)
Avreise fra hotellet etter frokost. Vi kjører gamleveien langs havet, gjennom byen Limassol, forbi appelsinplantasjer og gamle ruiner. Etter ca. 60 min. kommer vi frem til Aphrodites fødested – Petra tou Romiou. Her starter vi dagens vandring, en lett men naturskjønn rute med utsikt til havet. Vi får høre historien om Aphrodite som etter sigende skulle blitt født her og ser hennes klippe. Etter vandringen kommer bussen og henter oss, tar oss med tilbake til klippen hvor det er mulighet for et bad for de som ønsker det. Videre avslutter vi med lunsj på en lokal restaurant (ikke inkludert). Tilbake til hotellet og om kvelden samles vi til velkomstmiddag.

Dagens vandring:   ca. 7,5 km /  ca. 2,5 timers lett vandring på sti ca. 50 moh.

Dag 3    2. vandring: Troodos-fjellene, Kalidonia Waterfalls og vinomådet (F, L)
Trodoos er den største fjellkjeden på Kypros, med Mont Olympus som høyeste topp (1952 moh). Kjeden strekker seg langs det meste av øyas vestside. I den bysantinske perioden ble dette et flott sentrum for bysantinsk kunst, da kirker og klostre ble bygget i fjellene, vekk fra den truede kystlinjen. Troodos-fjellene er kjent over hele verden for sin geologi.

Etter frokost kjører vi opp til platået 1600 moh. hvor vår vandring starter. De første 2 km går vi på en gammel bilfri vei (asfalt). Vi fortsetter på Kaledonia Trail og her er det noen bratte partiet, men det finnes rekkverk. Etter ca. 2 km kommer vi til Kaledonien Waterfall. Fossefallet ligger ved elvebredden av Kryos Potamos i Troodos Nasjonalpark, på 1330 meters høyde og er 13 meter høyt. Etter 1 km møter vi bussen igjen og kjører til vingården Lampouris Winery, hvor vi får smake på forskjellige viner. Det blir også mulighet for å kjøpe med seg vin. Videre til byen Omodos og en god lunsj på Taverna Katoi. Litt egentid før hjemreise på ettermiddagen.

Dagens vandring:   ca. 3 km /  ca. 2 timer / Nedover ca. 500 m. (Obs: Ganske bratt nedover)

Dag 4    Fridag (F)
Dagen er fri til å nyte på stranden eller å utforske på egenhånd. Reiseleder vil samle de som ønsker det.

Dag 5    3. vandring: Akamas halvøya (F)
Akamas er en halvøy på nordvestkysten av Kypros. På den sørlige delen av halvøya ligger byen Pegeia og på den nordøstlige siden ligger byen Polis. På grunn av halvøyas fjellrike natur er det ingen veier som går gjennom hjertet av øya. Attraksjoner i Akamas inkluderer et skilpadde-reservat og Aphrodites Bad, hvor gudinnen sies å ha badet. Ettersom området er relativt utilgjengelig finnes det et stort mangfold av flora og fauna der. Akamas tilbyr et bredt mangfold av liv, inkludert mange sårbare arter, hvorav noen er endemiske for Akamas.

Vi startet dagen med å kjøre ca. 2 timer og passerer Pafos og Polis før vi kommer frem til Aphroditets Bad. Her starte vi vandringen på Aphrodites Trail. Etter hvert som vi kommer oppover vil vi få en vakker utsikt mot Pafos og Akamas-halvøya. Nydelig vandring opp til 350 moh. Tilbake går vi på stien som svinger seg nedover til stranden igjen. Vi får også vaske oss i Aphroditets Bad og blir betraktelig yngre sier legenden. Vi spiser individuell lunsj før retur tilbake til hotellet.

Dagens vandring:   ca. 7 km / ca. 3-4 timer / Oppover ca. 350 m. / Nedover ca. 350 m. (Obs: Bratt opp og ned)

Dag 6    Appelsinplantasje og kulturell vandring i Cape Greco og Agia Napa (F)
Vi starter dagen med å kjøre mot Agia Napa. På veien besøker vi en appelsinplantasje og kan selv bli med å plukke appelsiner. Videre kjører vi til Cape Greco – et fantastisk område. Deretter stopper vi i den kjente feriebyen Agia Napa og nyter en kopp kaffe på strandpromenaden før vi returnerer til Limassol.

Dagens vandring ca. 5,5 km lett terreng i historiske omgivelser 

Dag 7    Fridag (F, M)
Dagen er fri til å nyte stranden eller å utforske på egenhånd. Reiseleder vil samle de som ønsker det. På kvelden spiser vi avskjedsmiddag på en tradisjonell taverna. Her får vi servert ulike småretter «meze» med drikke, og det blir Kypriotisk folkloreshow.

Dag 8    Hjemreise (F, L)
Felles lunsj på hotellet før bussen tar oss til flyplassen for retur til Norge på kvelden.

F=frokost    L=lunsj   M=middag

Prisen inkluderer: 
• Fly t/r Oslo – Larnaca med alle skatter og avgifter
• 7 netter med frokost på Mediterranean Beach Hotel ****
• Velkomstmiddag på hotellet
• Avskjedsmiddag på taverna med levende musikk og folkloreshow
• Lunsj og vinsmaking i Omodos
• All transport, utflukter og innganger
• Skandinavisktalende lokal guide på vandringer og utflukter
• Norsk reiseleder

Ikke inkludert: 
• Reise- og avbestillingsforsikring
• Øvrige måltider og tips
• Tilslutning fra andre byer

MEDITERRANEAN BEACH HOTEL ****
71 Amathus Avenue, Agios Tychonas
4533 Limasso

Godt 4 stjerners hotell som ligger litt vest for Limassol sentrum , bare 2 minutters gange fra stranden i Limassol og 40 min. kjøring fra Larnaca flyplass. Hotellet tilbyr et fullservice spa, flere restauranter og levende underholdning i sesong. Videre finnes det et utendørs basseng med steingrotte, et spa med kroppsmassasjer og skjønnhetsbehandlinger samt et treningsstudio. Du har dessuten tilgang til en flombelyst tennisbane samt bordtennis- og biljardbord.

Det varierte serveringstilbudet inkluderer toskansk mat, åpent kjøkken og sushibar. På sommeren kan du nyte småretter utendørs under pergolaene med slyngplanter. Overnattingsstedet tilbyr en sertifisert kypriotisk frokost hver morgen.

Alle rom har egen balkong, safe, te/kaffe fasiliteter, telefon, hårføner, minibar, LCD-TV og gratis wifi.

    

For å delta på våre leserreiser må du være selvhjulpen og kunne håndtere din egen bagasje. Du må også kunne gå over lengre distanser i et normalt tempo.

Dette gjelder alle turene våre, og ikke bare vandreturene. Selv om hoveddelen av turen går med buss, tog eller båt vil det ofte bli gåturer til og fra severdigheter.

PRAKTISK INFORMASJON

INNREISE
Kypros har vært delt siden den tyrkiske invasjonen i 1974, med en FN-kontrollert buffersone mellom den sørlige gresk-kypriotiske delen og den nordlige tyrkisk-kypriotiske delen av øya.
Nordmenn trenger pass for innreise til Kypros. Kypros er ikke en del av Schengen-området, men mellom Norge og Republikken Kypros er det visumfrihet. Passet trenger ikke være gyldig utover utreisedagen fra Kypros.

VALUTA
Myntenheten på Kypros er euro, €. De fleste kredittkort kan anvendes. Elektronisk betaling er mindre utbredt enn i Norge, men er vanlig i større butikker. På den tyrkisk-kypriotiske delen av øya kan man betale med euro, men vekslepenger gis i tyrkisk mynt.

TIDSFORSKJELL
Tidsforskjell: + 1 time (GMT +2).

STRØMNETT
Strømnettet er på 240 volt. Stikkontakter har tre flate plugger. Mange hoteller låner ut adaptere, eller de kan kjøpes i supermarkeder.

SPRÅK
Lokale språk på Kypros er nygresk, og tyrkisk i den nordlige tyrkisk-kypriotiske delen av øya. De fleste kyprioter snakker godt engelsk.

REISEFORSIKRING
Dersom du reiser utenfor Norge uten reiseforsikring, kan det få store konsekvenser for deg eller dine medreisende. Du bør derfor tegne en god reiseforsikring. En god reiseforsikring skal blant annet dekke utgifter i forbindelse med skader, ulykker, sykdom, hjemtransport og dødsfall. Pass på at forsikringen også dekker uforutsett sykdom og uhell. Vær oppmerksom på at forsikringsselskapene kan ha ulike, spesielle vilkår og at det er visse situasjoner som ikke dekkes. Les alltid forsikringsbetingelsene nøye på forhånd – også de detaljerte vilkårene!

KLÆR
Gode og bekvemme joggesko eller vandresko er nødvendig. Staver er bra for å avlaste og holde balansen. Husk dog at de bør være sammenleggbare og passe i kofferten, slik at du slipper å sende de som spesialbagasje. Du trenger også ryggsekk for dagsturer, solbriller og solkrem, sitteunderlag og plaster.

Her er noen punkter:
• Liten vanntett ryggsekk som rommer de nødvendige personlige ting man skal ha med på gå-etappene
• Gode, romslige og solide sko – gjerne vandresko. Skoene må gjerne være godt inngåtte slik at man unngår gnagsår
• Tynne ull-, eller bomullssokker
• Lett regntøysett
• Fleecejakke eller annen sportsjakke
• Lette t-skjorter
• Shorts og joggebukse eller en annen komfortabel bukse
• Hatt eller caps
• Solbriller og solkrem

• Liten håndduk hvis man vil ta et bad
• Avkjølende krem (som demper eventuelle hovne ben)
• Sårsalve, vaselin og plaster (gnagsårplaster)

Det kan være skiftene vær, så det er lurt å ta med ulike klær. På kvelden kan det bli kjølig.

Temperatur og klima

Kypros er et av reisemålene i Europa hvor varmen varer lengst, og øyen er blant annet kjent for sitt deilige badevann. I sommer månedene ligger dagtemperaturen på gjennomsnittlig på 31 grader, og stort sett uten regn. I vintermånedene går temperaturen sjeldent under 16 grader på dagtid.

Kypros
Måned Gjennomsnitt dag temp. Gjennomsnitt natt temp. Nedbørsdager
Januar 16 7 8
Februar 17 7 7
Mars 19 8 6
April 22 11 3
Mai 26 15 1
Juni 30 18 0
Juli 32 21 0
August 32 21 0
September 30 19 0
Oktober 27 16 3
November 22 12 4
Desember 18 9 7

Tillegg for enkeltrom kr 1.250,-

Flytider med Norwegian:
17.nov:     Oslo Gardermoen-Larnaca    13:45-19:15
24.nov:     Larnaca-Oslo Gardermoen    20:10-00:05 (25.nov)

Ønsker du tilslutning fra andre byer i Norge er vi behjelpelig med det. Ta kontakt med oss for pris og muligheter.

Trenger du hjelp?
Kontakt Aller travel på telefon eller e-post.

23 89 64 70
Del innlegg